Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır’da protesto çağrıları yanıt bulmadı

Mısır’da ‘Garibanlar Devrimi’ adı altında hayat pahalılığının protesto edilmesi çağrıları, güvenlik önlemlerinin yüksek seviyede tutulduğu büyük kentlerde karşılık bulmadı. Daha küçük kentlerde yüzlerce kişi sokaklara çıktı



Mısır'daki hayat pahalılığını protesto çağrılarının yapıldığı ve buna karşılık güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyeye çıkartıldığı ülkede büyük kentler sakin kaldı. Güvenlik güçleri, küçük kentlerde gerçekleşebilen protesto gösterilerine katılan yüzlerce kişiye müdahale etti.

Mısır’ın kuzeyinde yer alan Manufiye ve Bahira eyaletleri ile ülkenin orta kesimindeki Minya eyalet protestoların gözlemlendiÄŸi bölgelerden bazıları. Bu bölgelerde sokaÄŸa çıkan onlarca kiÅŸi polisin gaz bombalı müdahalesine maruz kaldı.

Güvenlik güçleri 4 protestocuyu gözaltına aldı ve savcılığa sevk etti.

Feyyum, Beni Suveyf, Şarkiya, Mansura ve Giza eyaletlerinde ise kenar mahallelerde haftalık olarak sokağa çıkan protestocular, eylem düzenledi.

Protestocular, ‘Garibanlar Devrimi’, ‘Meydanları açın’, ‘Haydi Mısırlılar uykudan uyanın’ gibi yazıların yer aldığı pankartlar açtı.

Öte yandan, Akdeniz kıyısındaki İskenderiye kentinde iktidardaki Sisi yanlısı gruplar da eylem düzenledi.

Güvenlik güçleri, Kahire, Giza ve Kalyubiya kentlerinin tüm girişlerine denetim noktaları kurdu.

Kahire’de adı HiÅŸam Berekat olarak deÄŸiÅŸtirilen Rabia meydanında güvenlik güçleri bomba olup olmadığını kontrol etmek için köpekler yardımıyla sıkı bir tarama gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

Mısır Vakıflar Bakanlığı camilerde gerçekleÅŸebilecek hareketliliÄŸin gözlenmesi amacıyla bir ekip görevlendirmiÅŸti. Bakan, göstericilerin kullanmaması için namazın ardından 120 bin caminin hemen kapatılması yönünde talimat vermiÅŸti.

Vakıflar Bakanlığı'nın talimatıyla ayrıca tüm camilerde "Tahribat uyarısı ve Mısır'ı korumanın önemi" konulu hutbe okutuldu.

Tahrir Meydanı'ndaki metro istasyonu kapatıldı

Mısır'da toplumsal olayların merkezinde yer alan başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki Sedat metro istasyonu da gösteriler dolayısıyla kapatıldı.

Mısır basınında yer alan haberlere göre, Metro Ä°daresi vatmanlara "Olası sabotaj eylemlerinin engellenmesi ve yolcuların güvenliÄŸinin saÄŸlanması" gerekçesiyle Sedat durağında durdurma talimatı verdi.

250 bin polis görevlendirildi

Gösteriler öncesi başta Kahire olmak üzere ülkenin birçok kentinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Tahrir meydanına yakın caddelerde çok sayıda polis aracı konuşlandırıldı.

Mısır’ın Åžuruk gazetesine göre, İçiÅŸleri Bakanlığı tüm sektörlerde alarm durumu ilan etti ve 250 bin polisi göreve çağırdı.

Güvenlik güçlerinin son dönemde yaptığı baskınlar sonucunda çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

İhvan protesto çağrılarına destek verdi

Mısır’da sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Haraketi" lideri Yasir Umde, "Garibanlar Devrimi" sloganı ile 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuÅŸ, kısa sürede eylemlere destek çaÄŸrıları gelmiÅŸti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, eylemleri desteklediğini açıklamıştı ve meydanların gösteriler için açılması çağrısı yapmıştı.

Tahrir Meydanı, Hüsnü Mübarek rejimine son veren gösterilerin merkezi olmuş ve 25 Ocak 2011'deki devrimin sembolü haline gelmişti. Ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, General Sisi tarafından darbeyle görevden indirilmiş ve hapse atılmıştı.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.